Olyan emberekkel érdemes csak dolgozni, akik tudnak és akarnak is  fejlődni.

Ahogy  halad előre a világ, úgy kell, hogy haladjon előre és fejlődjön a céged is. Ugyanilyen mértékben, vagy még talán jobban is, Neked is kell  haladnod-fejlődnöd.

1990-ben  az első vállalkozásomat ‒ az Ali Baba  Keleti Bazárt ‒, még egy piros  fedeles, kockás spirálfüzettel kezdtem. Ha Te se mostanában kezdted a vállalkozásodat, akkor valószínűleg Neked is nagyon ismerős ez a piros  fedeles, kockás spirálfüzet.

A  számítástechnikát maximálisan kihasználó Dóri lányom kiröhögne Téged is és engem is, ha most leülnénk  ketten egy vállalkozást tervezni, egy piros fedeles, kockás spirálfüzettel. :)

Pedig  már ő is huszonnyolc éves!

Emlékszem,  hogy 1994-ben vettünk először számítógépeket az akkori cégembe, a Mecsek TV-be. A számítógép kereskedő rábeszélt bennünket, hogy ne négy megabájt RAM-mal vegyük, hanem tizenhat megabájttal.

Egy vagyonba  került!

Ma  már valószínűleg a kávéfőző gépedben vagy a  mosógépedben több RAM van, mint az az akkori tizenhat megabájt. :)

Ahhoz,  hogy talpon maradjak vállalkozóként, a piros fedeles, kockás spirálfüzettől el kellett jutnom a mostani terrabájtokig.

Meg  Neked is!

Ez  bizony sok-sok tanulást, változást és fejlődést jelentett. Ugyanígy kell a munkatársaidnak is tanulniuk, változniuk és  fejlődniük.

És  bizony van, aki nem tud!

Vagy  nem akar!

Ha  nem mostanában kezdted a vállalkozást, akkor megfigyelhetted, hogy voltak olyan  volt kollégáid, akik végigkísértek Téged a céged egy adott életszakaszában.

Tök  jól dolgoztak!

Teljesen jók voltak  akkor!

Sőt!

Esetleg  annak idején úgy gondoltad, hogy náluk kompetensebb, pörgősebb, lojálisabb  kolléga nincs is a világon. Tényleg rendesen húzták a cég szekerét. És nagyon jól megfeleltek az akkori  elvárásoknak.

Aztán  nagyot változott és fejlődött a világ. És vele együtt a Te is, és a céged  is. És ha most összehasonlítod az akkori nagyon jó kollégáidat a mostani nagyon jó kollégáiddal, lehet, hogy nem is érted, hogyan tudtál azokkal a régi  kollégákkal együtt dolgozni. :)

Esetleg  most még szégyelled is, hogy ilyen  kollégákkal dolgoztál együtt annak idején. :)

  • Felpörgött  minden.
  • Számítógépesedett  minden.
  • Automatizálódott  minden.
  • Gépesedett  minden.
  • Internetesedett  minden.
  • Nemzetközi  lett minden.

És  ezek a régi jó kollégák nem követték le  ezeket a változásokat. Nem tudtak, vagy nem akartak tanulni, változni és  fejlődni.

  • Ők azok, akik fanyalognak, ha tréningre kell menniük a Seminar Consultinghoz. :-)
  • Ők azok, akik tiltakoznak az új rendszerek bevezetése ellen.
  • Ők azok, akik nem akarják használni az új vállalatirányítási rendszereteket.
  • Ők azok, akik ‒ amikor hazamentél tőlünk teljes lendülettel egy tréningről,  és lelkesen be akartál vezetni valami nálunk tanult menedzsment eszközt ‒, hangosan tiltakoztak. Vagy csendben  elsunnyogták. :-)

Ma  pedig már nincsenek Veled! A céged egy életszakaszában a megfelelő munkatársak voltak. De túlnőtte őket a  világ. Nagy lett nekik a kabát.

Szeresd őket továbbra is!  Szeretettel emlékezz rájuk most is! Támogattátok egymást az életetek egy adott  szakaszában!

De ne dolgozz  velük!

Mert  elavultak!

    Kedves Barátom! Tanulj, változz, fejlődj folyamatosan! Követeld  meg ugyanezt a munkatársaidtól is! Akinek pedig ez nem megy, attól válj meg  békességben!  

Ha pedig szereted az írásaimat, és szívesen lepnél meg vele valakit Karácsonykor, kattints ide!»