324786353 6486265378068414 1346371993198611942 n 1A Cégvezetői túlélőcsomag

5. rész

elvalaszto 001

Hogyan nyírja ki magát a cégvezető?

                                                Avagy hogyan kerüld el a növekedés csapdáját

Egy Cégvezető tulajdonképpen egy nagy lény, nagy személyiség. Ugyanis nagy a tere, azaz nagy a terület, ahol ő az okozó. Sokkal több mindent kontrollál, mint egy átlagember.

Sokkal több pénzt, anyagot és embert kontrollál, mint mások. Saját szakmájában a kontrollzónája kiterjedhet az egész országra. Egy szállítmányozó cég esetében akár több ezer kilométerre. Mindez azért lehetséges, mert ő egy nagy lény!

Egy nagy személyiség!

Mikor indította a cégét, az ő saját teréhez és nagyságához képest, az ő kontrollálni tudásához képest, nem volt nagy a vállalkozás. Ugyan sokat dolgozott, de mindenen rajta tudta tartani a szemét. Minden cégen belüli tevékenységet kontrollált. És a dolgok az ő gondolkodásmódja, értékrendje és irányelvei szerint zajlottak a cégben.

De valahol tudat alatt érezte, hogy a cég hosszú távú túléléséhez a vállalkozásának növekednie kell. Szépen el is kezdett nőni a cég. De a mérete még belül volt azon a határon, melyet Cégvezető barátunk képes volt kontrollálni. Ugyan sokat dolgozott, de tulajdonképpen még élvezte is.

Látta, hogyan fejlődik a cég!

A kezében tartotta a folyamatokat!

Aztán egyszer csak utolérte a saját – illetve a cége – veszte. Már túl sok dologra kellett volna figyelni. Túl sok megoldandó feladat, túl sok Ügyfél, túl sok munkatárs, túl sok minden, amire neki kéne gondolnia. Ezzel szemben kevés az idő, kevés a pénz.

Jaj, Istenem, mit csináljak?

A Cégvezetők kilencvenkilenc százaléka három megoldás valamelyikével reagál. Ezek egyike sem működik.

Csak belehalni lehet!

Nézzük sorban őket!

A halálba vezető első út

Csináljunk a nap huszonnégy órájából harmincat!

Ha többet dolgozunk, többet lehet elérni. A családnak meg küldünk egy fényképet magunk helyett. 🙂

Sajnos ennek elég konkrét határa van. Úgy hívják, hogy: szívinfarktus. Persze a Cégvezető szívós állatfajta. Az első nem állítja meg. Csak a harmadik. De az aztán végleg. Ez a megoldás hosszú távon nyilván nem járható.

A halálba vezető második út

Ne nőjön tovább a cég!

Miután a cég elérte azt a méretet, melyet Cégvezető barátunk még átlát, megfelelően kontrollál, és kézben tud tartani, nem növekszik tovább.

Bizonyára Te is ismersz a környezetedben olyan cégeket, melyek néhány évi dinamikus fejlődés után valahogy megálltak. És úgy elvannak egy adott szinten, mint a befőtt. Persze hosszú távon ez sem működik. Mert a konkurencia és a piac viszont közben növekszik.

A halálba vezető harmadik út

Fújjunk lufit!

Azaz hagyjuk, hadd nőjön a cég! És lesz egy csomó olyan terület, amivel tudjuk, hogy foglalkozni kéne, de ki a fenének van rá ideje. Majd csak lesz valahogy! Olyan még nem volt, hogy ne lett volna valahogy! 🙂

Ennek szép példája volt az az ötven élelmiszerbolttal működő, tízmilliárdos éves forgalmú, élelmiszerkereskedő cég, ahol annyi írott szabályozás nem volt, hogy a dolgozók hányra járjanak dolgozni.

Lestrapált és elhízott Cégvezető barátunk pedig éppen most akart még két benzinkutat venni. Lehetett látni, hogy a huszonnegyedik óra utolsó percében vagyunk. És az a két benzinkút a kegyelemdöfés lett volna. Ami kidurrantja ezt a nagyra fújt luftballont.

Akkor mi a megoldás?

Klónozzuk a Cégvezetőt!

Tegyél be a cégedbe olyan eszközöket és mechanikákat, melyek azt hozzák, hogy minden poszton a Te fejeddel gondolkodni tudó, a Te irányelveiddel és értékrendeddel döntéseket hozó munkatárs dolgozik.

És ha a távollétedben születik a cégben valahol egy döntés, az ugyanaz lesz, mint amit Te döntöttél volna ebben a szituációban. Legyenek olyan mechanikák a cégedben, melyek stabil, biztonságos működést adnak.

Ekkor megalapozottan növekedhet a céged. Biztonságban lesz a dolgozó, biztonságban leszel Te, mint Cégvezető, de még az Ügyfél is. Ehhez persze az is szükséges, hogy tanulj és fejlődj. Már csak ettől is nagyobbá válik az a terület, melyet kontrollálni tudsz.

Egy cég vezetésének és működtetésének ugyanúgy megvannak a maga alapelvei és eszközei, mint bármely más szakmának. Csak ezeket sajnos nem tanítják a közoktatásban. De elérhetők és megtanulhatók.

Például nálunk! 🙂

Az Erő legyen Veled:

Piroska Gyula

A Cégvezetők barátja
Hogy ne érezze magát
egyedül a Cégvezető

Nálunk többet megtudhatsz
a fent említett "klónozásról" és témákról

egy 4 részes tréningsorozaton, amit Cégvezetőknek állítottam össze.
Ennek első tréningje a Bázis1 tréning.

Íme egy vélemény:

„Egy olyan rendszert ismertem meg, ami reményeim szerint cégem tevékenységét jelentősen fogja megváltoztatni. Bízom benne, hogy ez a változás pozitív lesz, igazolást nyert, hogy eddigi vezetői döntéseim amiket úgymond „ösztönből” hoztam és a céget jelenlegi méretéig növelték, nem, az én „zsenialitásom” gyümölcsei. Nálamnál sokkal okosabb emberek hosszú évtizedekkel ezelőtt már ugyanezeket az ötleteket kitalálták, sőt jóval többet. Ennek a jóval több kategóriának a megismerésében segített a tréning.”
Dolmány István - DOL-SPED Szállítmányozási Kft. - ügyvezető
0
    0
    Kosár
    A kosarad üresVissza a boltba
    Scroll to Top