324786353 6486265378068414 1346371993198611942 n 1A Cégvezetői túlélőcsomag

17. rész

elvalaszto 001

A hajón vérrel írják a szabályokat - és egy cégben?

Kedves Cégvezető Barátom!

A HR portal munkaerőpiaci hírportál készített velem egy interjút az Egy hajóban evezünk című könyvem megjelenése alkalmából. Íme az interjú, érdemes elolvasni:

A napokban jelent meg új könyve „Egy hajóban evezünk – Avagy üzenet a főnöködtől” címmel. Miért lehet érdekes ez egy vezetőnek?

Azért, mert ez a könyv valójában nem a vezetőnek szól, hanem a dolgozónak. Egyszerű, de mégis szórakoztató nyelvezetben írom le a munkavállalóknak, hogy miért érdemes jól dolgozni, hogy mit tesz az emberrel, ha nem szereti a munkáját. Ha valaki elolvassa, rájön, hogy ő és a főnöke valójában nem ellenségei egymásnak. Egy hajóban eveznek. Akár úszik, akár süllyed az a hajó.

Miért pont hajó?

A hajó mindig jó példa, mert ott vérrel írják a szabályokat, mint az életben. Amikor kicsi a hajó, kicsi a cég, elég nyilvánvaló, ha valaki nem teszi a dolgát. Képzeljük csak el: hárman vannak egy csónakban, és az egyikük elkezdené meglékelni azt a csónakot. Azonnal kiderülne a turpisság. Amikor viszont már nagyobb a hajó, néha vannak emberek, akik azt mondják, hogy „Én itt hátul teszem a dolgomat a taton, hogy elöl valaki meglékeli a hajót, az nem én rám tartozik.” Meg „Ugye van betyárbecsület is a világon.” Meg, „Csak nem leszek árulkodós Júdás.”

Én viszont hiszek abban, hogy ha jól és lelkiismeretesen dolgozik az ember, meglesz az eredménye. Lógásból nem lehet sok pénzt keresni, és az ember nem is lesz igazán boldog ott legbelül tőle. Aki elolvassa a könyvemet, ezt meg fogja érteni.

Miért, ha valaki szeret dolgozni, akkor jobban is érzi magát?

Pontosan. Nincsenek jól a nem dolgozó emberek. Ott vannak például a koldusok. Vajon ők jól vannak? Nem hiszem. És bizony nem azért vannak rosszul, mert nincs pénzük. Hanem azért vannak rosszul, mert nem termelnek, nem dolgoznak. És persze ezért nincs pénzük sem.

Vagy ott vannak a bűnözők, ők sincsenek túl jó lelkiállapotban. Pénzük, az lehet, hogy van, de önbecsülésük, méltóságuk, büszkeségük, az nincs. Az egész életük a hazudozásról, titkolózásról és bujkálásról szól.

Ha valaki nem dolgozhat és nincs munkája, hamarosan rosszul lesz. Elvész a tartása, az önbecsülése és a büszkesége. Persze vonzó dolog a semmittevés, ha az embernek túl sok a dolga. De hamar bele lehet fáradni.

Olvasva ezt a könyvet, olyan érzésem volt, hogy a könyv olyan hatású, mint egy csapatépítő tréning.

Egyetértek annyiban, hogy ha egy cég összes dolgozója elolvassa a könyvet, javulni fog a csapatszellem. De a könyv egyáltalán nem a csapatépítésről szól, legalábbis nem a hagyományos értelemben vett csapatépítésről.

Van ugyanis egy kis probléma a szokásos csapatépítő tréningekkel. Az a közös cél, ami alapján felépül egy ilyen tréningen a csapatszellem, egy mesterséges és ideiglenes cél. És nem ritkán még romboló is, mert mondjuk a főnök megszívatása, vagy a cég másik részlegének a legyőzése a cél. A való életben nem biztos, hogy ilyen célok mentén kéne kialakítani a cégen belüli morált.

Nem fog egyetlen beosztott sem keményen belehasítani a munkába a hétköznapokban, mert ő dobta előbb fejbe a főnököt a medicinlabdával. Vagy, mert ördöglakat nyitásban és csasztuska írásban az értékesítők legyőzték a műszakot. Viszont egy épelméjű közös cél segíteni tud ebben.

Ennek a közös célnak valami olyannak kell lennie, ami nap mint nap hajtja előre a közösség tagjait, amiért érdemes egy kicsit keményebben belehúzni, és termelni. A csapat építéséhez ez kell. A könyvemben ilyen célokat adok az olvasóknak.

Kinek való igazán ez a könyv?

Először is a vezetőnek. Ha elolvassa, rá fog jönni, hogy ez az, amit már régóta szeretett volna megértetni a dolgozóival, de még talán magának sem tudta megfogalmazni.

És persze minden munkavállalónak. Az a vezető, aki elolvassa a könyvet, szinte biztosan minden munkatársának megveszi és elolvastatja velük. Mert nem könnyű motiválttá, tulajdonosi szemléletűvé alakítani egy beosztottat, ez a könyv viszont ebben segít.

Az igazi célom, hogy minden magyar munkavállalóhoz eljusson ez a könyv.

Rendelje meg most a könyvemet»

Az Erő legyen Önnel:

Piroska Gyula
A Cégvezetők barátja
Hogy ne érezze magát

konyvajanlo 001

Ajánljuk könyveinket

 • Zárkózz be a WC-be és énekelj!
 • Mosolyogj szembe a halállal!
 • Elad Hadar: Marketing románc
 • Mi közük a kubai luxuskurváknak a vállalkozásodhoz?
 • Lökd a kecskét a szakadékba!
 • Háremet néztem és értékesítést tanultam Isztambulban
 • A célállítás szabályai

Piroska Gyula blogja

Tanácsok és új nézőpontok a cégvezetésről, hogy
ne érezze Magát egyedül a Cégvezető.
0
  0
  Kosár
  A kosarad üresVissza a boltba
  Scroll to Top