Jó pár évvel ezelőtt február tájékán odaállt elém a lányom és a kedvese. Kicsit zavarban voltak, és mondták, hogy „Hát ők nem is tudják…” Mondom nekik, hogy „Mit nem tudtok?” „Hát, hogy ők megházasodnának.” „Na, akkor atyai áldásom rátok. Örülök neki. Jól teszitek!”

De egyre csak mondták, hogy „Hát ők nem is tudják.” Megint csak kérdezem őket, hogy „Mit nem tudtok már?” Hogy „Hát ők összeírták, és kiszámolták, hogy kiket szeretnének meghívni rá, de az túl sok ember, és túl sok pénz.”

Na, itt követtem el a nagy hibát.

A kevésbé fájdalmas megoldás az lett volna, hogyha azt mondtam volna nekik, hogy „Akkor vegyük kisebbre azt a létszámot.”

Ehelyett elmagyaráztam nekik, hogy nem az a méltó az emberhez, ha a körülményeihez igazítja az álmait, hanem az, hogyha az álmaihoz igazítja a körülményeit.

Na, ezt aztán „megszívtam”, mert elég sok pénzembe került ez a lagzi.

De persze igazán megérte. Szép, boldogságos és felemelő esemény volt.

Miért meséltem mindezt el Neked? Mert azt gondolom, hogy a megfelelő hozzáállás az élethez az, ha nem adod fel az álmaidat, hanem inkább folyamatosan növeled őket.

Van egy mondás, nem tudom, hogy honnan származik: „Az emberek nem azért adják fel az álmaikat, mert megöregszenek, hanem azért öregszenek meg, mert feladják az álmaikat.” A körülményekhez igazodnak, és nem a körülményeket igazítják magukhoz.

De ez nem méltó Hozzád. Az állatok csinálják így. Úgy élnek túl, hogy a lehető legjobban alkalmazkodnak  a környezetükhöz.

Ehelyett az ember úgy csinálja, hogy átalakítja a környezetét, és a környezetnek kell alkalmazkodnia hozzá.

Azt csak a pszichiáterek mondják, hogy alkalmazkodjunk. Ne higgy nekik! Megbukott a tudományuk.

Robert T. Kiyosaki „Gazdag papa, szegény papa” című könyvében írja, hogy őt a gazdag apja arra tanította, hogy soha ne mondja azt, hogy „Ezt nem engedhetem meg magamnak.” Hanem inkább fordítsa meg erre a dolgot: „Hogyan engedhetném meg magamnak?” (Egyébként nagyon ajánlom Neked, hogy olvasd el a könyvet! Én a családom minden tagjának és minden kollégámnak is megvettem ajándékba ezt a könyvet.)

A legtöbb ember abban gondolkodik, hogy hogyan tud kijönni a havi fizetéséből. Mi lenne, ha Te ezt megfordítanád?

Írd össze azokat a költségeket, amelyekből úgy élnél, ahogy szerinted élned kellene. Aztán kezdj el azon dolgozni, hogy hogyan tudod megteremteni ezt az összeget, és nem azon, hogy hogyan tudsz beleférni a szűkös kereteidbe.

Kedves Barátom! Igazítsd az álmaidhoz a körülményeidet, és ne a körülményeidhez az álmaidat!

Ha pedig úgy érzed, hogy jól jönne még azonnal használható tudás arról, hogy hogyan érd el az álmaidat és a céljaidat, akkor gyere el a tréningjeinkre! :-) Kezdd a Bázis1 tréninggel»

.