A minap elgondolkodtam azon, hogy mi a fenének kell nekem ez az internet. Kell-e nekem egyáltalán?

Persze költői a kérdés, mert persze hogy kell, hiszen sokat segít az ember életében. De kemény ára is van mindennek.

Egyszer beszélgettem az akkor 19 éves lányommal. Mondtam neki, hogy az én gyerekkoromban nem volt tévé, nem volt számítógép, nem volt internet, nem volt mobiltelefon, sőt, még vonalas telefon se nagyon.

Ha beszélni akartam valamelyik barátommal, akkor bizony biciklire pattantam, és elmentem hozzá. Mindig előre meg kellett beszélnünk, hogy mikor és hol találkozunk legközelebb.

Nem nagyon volt reális a számára, hogy nem tud azonnal mobilon felhívni bárkit, akit csak akar. Hogy nem lehet csak úgy az utolsó pillanatban lemondani egy találkozót. Hogy nem lehet az interneten otthonról vásárolni.

Ő interneten, az USA-ból rendeli a Converse cipőit, mert ez olcsóbb, meg itthon nem lehet olyant kapni, mint az interneten. Ugyanezen okból rendel Amerikából magának smink cuccokat.

De most, ahogy ezt írom, rájöttem, hogy tulajdonképpen én is ugyanígy rendeltem magamnak zsebkendőt, meg papucsot, mert nem találtam a boltokban olyant, amilyent szeretnék.

Mit jelent mindez? Mindez azt jelenti, hogy a helyi boltosnak nem csak a környékbeli boltosok a konkurenciái, nem csak a város vagy a megye többi boltja, hanem az egész világ konkurenciát jelent.

Ez nagyon kemény.

Lehet ezen siránkozni, de ez a helyzet és kész. Fordítsuk mindezt a magunk hasznára!

Mindez azt is jelenti, hogy rettentő nagy lehetősége van egy magyar vállalkozónak is. Hiszen ugyanennyi erővel ő is árulhat az egész világnak bármit interneten.

A klasszikus tanmese jut erről eszembe, amikor az amerikai cipőgyár elküldi az ügynökét Afrikába. Ahogy partot ér az ügynök, azonnal fordul is vissza, és táviratozik haza, hogy „Itt nem lehet cipőt eladni, mert senki  sem hord cipőt.”

Három hónap múlva elküldenek egy másik cipőügynököt Afrikába. Ahogy partot ér, azonnal táviratozik haza, hogy „Ami cipő csak van raktáron, azt mindet küldjétek ide. Itt mindenki mezítláb jár, ezért rengeteg cipőt fogunk eladni.”

Ami az egyiknek csődöt jelent, a másiknak egy óriási lehetőség.

Kedves Barátom! Ne bánkódj az internet miatt, hanem használd ki Te is a lehetőségeit!

És tudd, hogy a tegnapi “A távközlés világnapja” és a mai “Az internet világnapja” alkalmából most kedvezményt hirdettünk online tréningekre! Keresd Kapcsolattartóinkat a részletekért, ők szívesen válaszolnak minden kérdésedre. Kattints ide az elérhetőségükért»

.