Egy régebbi tréningem végén az egyik vállalkozó házaspár meghatódottan mondta el a nyereségét. A tréningen rájöttek, hogy mégsem ővelük van a baj, hanem a környezetükkel.

Csak ők kilógnak a sorból. Mások, mint a környezetük. Többet, jobbat akarnak. Többet és jobbat is tesznek, és ezért frankón UFO-nak nézi őket a környezetük.

Ha voltál már családi találkozón, akkor valószínűleg Te is érezted már így Magad. Tudod, ott voltak a nagynénik, nagybácsik, unokatesók, nagypapa, nagymama és a szüleid. Te meg naivan beszéltél arról, hogy mit szeretnél csinálni, hogyan képzeled el a dolgaidat, és elmesélted a céljaidat.

Aztán rájöttél, hogy ez nagy hiba volt.

Miért?

Mert a rokonok Neked estek, és megmagyarázták, hogy „Az élet nem ilyen.” „Majd megkomolyodsz, és te is rájössz.” És persze „Magasról nagyot lehet ám esni.” Meg „Maradjunk a realitások talaján!” „Én csak a javadat akarom!” És végül a kedvencem, hogy „Az álmodozás az élet megrontója.”

Azt gondolom, hogy az ilyen rokonok az élet megrontói. És ha hazafelé úton netán azon gondolkodtál, hogy vajon mi a baj Veled, hát tudd meg, hogy nem a Te készülékedben volt a hiba.

Sok évvel ezelőtt voltam egy amerikai multimilliomos szemináriumán. Jim Dornan-nek hívják. A következőt mondta, nagyon tetszett: „Ahhoz, hogy elérd az álmaidat, olyan dolgokat kell csinálnod, amiről még csak nem is álmodtál.”

Tedd ugyanazt, mint az átlagember! De akkor ne csodálkozz, ha ugyanolyan átlagéletben lesz részed.

Az életed kihívásaira és problémáira hozd ugyanazokat az átlagmegoldásokat, mint a többi ember! De akkor ne csodálkozz, ha ugyanolyan átlagos életet fogsz élni, mint a többiek.

Ha többet akarsz, mint az átlagember, tegyél többet, mint az átlagember! Ha mást akarsz, mint az átlag, tegyél mást, mint az átlag. De soha ne mondd el az átlagembernek a nem átlagos céljaidat! Vissza fog húzni.

Állítólag a homárt úgy kell főzni, hogy a szerencsétlen állatot élve kell beledobni a lobogó, forró vízbe, mert így lesz a legjobb az íze. (Hát, homár sem szeretnék lenni.)

De ha egy homárt dobsz a vízbe, az nem jó, mert képes kimászni a vízből. Legalább két homárt kell beledobnod, mert akkor nem másznak ki.

Tudod miért?

Visszarántják egymást!

Ezt teszik veled is az átlagemberek, ha elmondod nekik a nem átlagos céljaidat. Soha ne tedd, mert a céljaid a legfontosabb vagyontárgyaid.

Elvehetik Tőled a vagyonodat, a pénzedet, a családodat, a szabadságodat, az egészségedet. De ha vannak erős, nagy céljaid, az ki fog hozni ebből a helyzetből.

Ott volt Monte Cristo grófja. Elvették a kedvesét, a szabadságát, a pénzét, a vagyonát, és az egészségét is. De volt egy kemény célja. Az bizony kihozta őt ebből a helyzetből.

És csak nézzed hétköznap délutánonként ezeket a brazil szappanoperákat! Tudod, José António, Santa Esmeralda, meg Betty a csúnya lány. Hát ezekben olyan emberek vannak, akiknek mindenük megvan. Van pénzük, családjuk, vagyonuk, szabadságuk, egészségük, de nincs egy épelméjű céljuk.

Ilyenkor aztán az lesz a cél, hogy hogyan dugjam meg a szomszédasszonyt, hogyan szúrjak ki a legjobb barátommal, hogyan lógjak a munkahelyemről, és egyéb baromságok. Ezek nem túl épelméjű célok. De sajnos sok esetben körülbelül ezek az átlagember céljai.

Ha legközelebb azt mondja Neked valaki, hogy „Én csak a javadat akarom!”, mondd azt neki, hogy „Oké, de én meg nem adom oda!”

Ő tényleg a javadat akarja elvenni, a legfontosabb javadat, a legfontosabb vagyontárgyaidat: a céljaidat.

Kedves Barátom! Soha ne oszd meg a nem átlagos céljaidat átlagos emberekkel!

És gyere el a nem átlagos képzéseinkre, hogy eszközöket kapj a céljaid eléréséhez!

Ha nem voltál még nálunk, kezdd a Bázis1 tréninggel».

Ha már rutinos tréning résztvevő vagy, akkor javaslom Neked a tanultak bevezetéséről szóló Műhelyeinket»!

.