A héten eszembe jutott egy kedves régi ügyfelem, Péter.

Tudod, mindig megdöbbennek a résztvevők az Értékesítés titkai tréningemen, amikor azt mondom, hogy ha kell, küldjék el az ügyfelet a konkurenciához.

Én ezt tettem vagy tizenkilenc évvel ezelőtt Péterrel!

A cége akkor már milliárdnál nagyobb forgalmat csinált. Éppen egy szerződést készültünk megkötni. Több, mint három-millió Ft + Áfa-ról szólt. Már mindent lebeszéltünk. Gyakorlatilag megszületett a megállapodás. Éppen sztereóban töltöttük ki a szerződést.

Ő az egyik példányt, én pedig a másikat!

Az aláírás résznél voltunk, amikor mondott egy olyan mondatot, amitől égnek állt a hátamon szőr.

Mondom neki „Ismételd meg ezt még egyszer!”

Megismételte!

„Na, akkor most mesélj erről nekem légy szíves egy kicsit részletesebben!”

Elmesélte, hogy mi a helyzet ezzel a dologgal kapcsolatban!

Erre fogtam a két már kitöltött szerződést, és a legnagyobb megdöbbenésére, ott az orra előtt, kettétéptem.

Mondtam neki, hogy “Péter Neked most nem ránk van szükséged, hanem a konkurenciára.” A szívem majd megszakadt, de elküldtem a konkurenciához. Egy olyan problémát mondott, amire nem az általam ajánlott szolgáltatás volt a megoldás. Sőt, én nem is tudtam neki ebben a dologban segíteni.

Azóta is emlegeti azt találkozónkat!

És „mester”-nek nevez!

Tudod akkor, ott, abban a pillanatban, vesztettem hárommillió Ft + áfa-t. De hidd el, összességében sokkal többet nyertem.

Először is elnyertem a feltétlen bizalmát!

Innentől pontosan tudta, hogy számomra nem az én nyereségem a fontos, hanem az ő cégének a boldogulása. Hogy tényleg segíteni akarok, és nem értékesíteni. És hogy nem csak pofázok arról, hogy én segíteni akarok, hanem tényleg eszerint is gondolkodom és cselekszem.

A későbbiekben pedig egy csomó szerződést kötöttem vele. Sokkal nagyobb értékben, mint az a hárommillió Ft + áfa volt. És hidd el, hogy nem alkudozott egyszer sem, örömmel vette minden javaslatomat, és sosem kellett árharcba menni vele.

Kedves Barátom! Segíteni akarj, ne értékesíteni! Így fogsz tudni sok pénzt keresni!

Ha pedig bármilyen problémád felmerülne a cégvezetés kapcsán, akkor pedig kérdezd a Kapcsolattartóinkat»! Ők segíteni fognak!

.