Gondolkoztál-e már azon, hogy mi lesz a cégeddel tíz, vagy éppen húsz év múlva? Amikor Te már nem biztos, hogy akarod csinálni.

Eladod?

Átveszik a gyerekeid?

Megdöglik?

Ezek fogas kérdések!

Mára sok olyan vállalkozás van Magyarországon, amit közvetlenül a rendszerváltás után indított a tulajdonosa. Most már benne van a korban, ki akar szállni.

Megpróbálja átadni a gyerekének!

De az egy dilettáns kókler!

Vagy nem is érdekli az egész cég!

Látta, hogy mennyit melózott sok éven át az apja, hogy alig járt haza, és köszöni szépen, nem kér belőle. Vagy csak más irányultságú, és mondjuk orvos akar lenni, nem vállalkozó.

Vagy akár az ifjú átvette volna a cégvezetői posztot, csak az apja/anyja nem igazán adja át. Papíron a gyerek a cégvezető, de a szülő mindig mindenbe belepofázik. Egy örök szenvedés az egész.

Sok cégben látom ezt manapság!

Tudod, az is egy poszt a cégedben, hogy “TULAJDONOS.” Ez egy ugyanolyan poszt egy cégen belül, mint a pénzügyes, a tervező mérnök, a rendszergazda vagy az értékesítő.

Csakhogy a pénzügyes, a tervező mérnök vagy a rendszergazda meg tudta tanulni iskolában a szakmáját. Manapság már az értékesítőket is képezik.

De hol tanultad Te a cégtulajdonlást?

Mi a különbség egyáltalán a cégvezetés és a cégtulajdonlás között?

Gondolom, hogy az érettségi után beiratkoztál a Cégtulajdonosok Egyetemére. Ott öt év alatt elsajátítottad egy cég összerakásának, megszervezésének és irányításának az elméletét, gyakorlatát, eszközeit és alapanyagait.

Szorgalmasan bejártál az előadásokra és sikeresen levizsgáztál cégalapításból, jogi ügyekből, a munkatársak kezeléséből, pénzbehajtásból, csapatépítésből, céges rendszerek építéséből.

Ugyan dehogy!

Sajnos a legtöbb magyar vállalkozás kényszervállalkozás. Lehet, hogy annak idején, jó szakemberként Te is elégedetlen voltál a hülye főnököddel, az alkalmazotti fizetéseddel, a munkahelyi kötöttségekkel. És ezért vágtál bele a vállalkozásodba.

Így viszont elképzelhető, hogy kaptál egy sokkal hülyébb főnököt: önmagadat!

Mert ugyan lehet, hogy jó szakember vagy, de egy cég tulajdonlása már egy másik szakma, amihez szintén értened kell.

Vállalkozóként, mivel más lehetőséged nincs is, a nagybetűs ÉLET iskolájába jártál. Kaptál tíz nagy pofont balról, húszat jobbról, aztán hátulról százszor seggbe rúgtak. És így körülbelül tudtad az irányt, hogy merre felé kell menni.

Persze ez sem elhanyagolható. A józan paraszti észt semmilyen képzés sem pótolja. De az nem biztos, hogy elég.

Attól még van még mit tanulni!

Tudod, ha el akarod adni a céged, ha a vevő elég épelméjű, az első kérdése az kell hogy legyen: “Működik-e nélküled a vállalkozás?” Önjáró-e, vagy csak az tartja össze, hogy Te éjjel-nappal benne robotolsz.

Vannak olyan rendszerek, amelyeket ki kell építened ahhoz a cégedben, hogy valódi cég legyen. Vannak olyan eszközök, amelyeket be kell vezetned a cégedben ahhoz, hogy valódi tulajdonossá válhass.

Lehet, hogy már gondolkodtál azon, hogy vajon akkor most Te vagy a cégedért, vagy a céged van érted!

Remélem, hogy az utóbbit választod!

Kedves Barátom! Legyél képzett cégtulajdonos! Legyen önjáró a céged!

A tréningjeinken megmutatjuk, hogy hogyan tudod ezt elérni!
Keresd Kapcsolattartóinkat a részletekért, ők segítenek Neked abban hogy mi legyen a következő lépésed, ami a legtöbb eredményt hozza a leggyorsabban számodra. Kattints ide az elérhetőségükért»

.