324786353 6486265378068414 1346371993198611942 n 1A Cégvezetői túlélőcsomag

2. rész

elvalaszto 001

Mi a fenét kezdjek az embereimmel?

                                                   Avagy hogyan érjem el, hogy a beosztottaim az én fejemmel gondolkodjanak

Ha jól gondolom, Cégvezetőként a legtöbb fejfájást Neked is a beosztottaid okozzák. Maguk az emberek! Nem hiszem, hogy különösebben aggódni szoktál az irodai fénymásoló vagy a tűzőgép miatt. A Te aggodalmaidat valószínűleg főként a munkatársaid okozzák.

Nemrégiben készítettünk egy felmérést Cégvezetők körében. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mi az a fő probléma, amely a leginkább nehézségeket okoz a cégvezetésben. A felmérés kiértékelésekor messze a személyzetkezelés jött ki az első helyre.

Hát akkor nézzük meg közelebbről ezt a területet!

A dolog a személyzetfelvétellel kezdődik. Ha Cégvezetőkkel beszélgetek, mindegyik arról panaszkodik, hogy nem talál munkaerőt. Igenis, óriási hiány van felelősségvállaló, hajlandó emberekből.

Őszintén, ha ma Magyarországon valaki ténylegesen akar dolgozni, ugye hogy fog munkát találni?

A múltkor vettem egy hirdetőújságot. Ez csak az egyik hirdető újság volt a számos közül. És annak is csak az egyik száma. Az elejére, rézsútosan, három centis sárga betűkkel az volt nyomtatva, hogy „3.700 álláshirdetés”.

Egyetlen újságban!

Az érdekesség kedvéért az előbb felmentem a www.jobline.hu álláskereső oldalra. Mit gondolsz, hány álláshirdetést találtam rajta? Meg fogsz döbbenni! Huszonnégy-ezret.

És ez csak az egyik álláskereső portál a sok közül!

2004. novemberében egy kommunikációs gyakorlatot csináltam a Blaha Lujza téri aluljáróban. Volt velem egy edző is. Az volt a feladatom, hogy az edző rámutatott egy általa kiválasztott személyre, nekem pedig oda kellett mennem hozzá, és jó kommunikációt kellet vele kialakítanom.

Egyszer csak rámutatott egy utcaseprőre. Többször láttam már ott a szép narancssárga mellényében, egy nagy kukát tologatva. Egy jót beszélgettem vele. Meglepően értelmes, jó fej volt. A végén megkérdeztem tőle, hogy mennyit keres. Azt mondta, hogy „Napi 3.500 Ft-ot. De lehet túlórázni is, meg hét végén is dolgozni.”

Hoppá!

Osztottam, szoroztam. Ez átlagosan havi nettó 73.500 Ft-ot jelent. Körülbelül bruttó 115.000 Ft. Ez akkoriban majdnem egy kezdő pedagógusfizetés volt.

Mondom neki, hogy „Biztos nagyon nehéz bekerülni.” Erre azt mondja, hogy „Áááá! Állandó emberhiány van.” Nagyot néztem.

Tőlünk öt méterre, lenn a földön ült egy fickó táblával a nyakában és nyújtogatta a markát. A táblára valami olyasmi volt írva, hogy „Nincs munkám, szerencsétlen vagyok. Adjatok!”

Az anyád mindenit! Mars dolgozni!

Emlékszem, hogy annakidején a monoki polgármester bevezette, hogy csak annak ad szociális segélyt, aki hajlandó dolgozni, közmunkát végezni.

Tetszik! 🙂

Szóval Magyarországon óriási a munkaerőhiány. Ahogy ezt Cégvezetőként már valószínűleg Te is tapasztaltad. Nehezen találni jó munkaerőt. Ez az oka annak, hogy kétségbeesésükben a cégek ilyen hirdetéseket adnak fel:

Magas kereset! Kiemelt juttatások! Negyedévente prémium! A legjobb munkakörülmények!

Álljon meg a menet!

Vajon milyen ember fog jelentkezni egy ilyen hirdetésre? Olyan, aki kapni akar, és nem adni. Aki beáramoltató. Csakhogy a termelés kiáramlást jelent. Egy jól termelő munkatárs, aki nap mint nap nagy mennyiségben állítja elő a posztja termékét, az bizony kiáramoltat.

Jó termékeket!

Egyszer az autópályán mentem az egyik ismert, nagy, magyar szállítmányozó cég kamionja mögött. Az volt a hátuljára írva nagy betűkkel, hogy „Gyere hozzánk sofőrnek! Átlag feletti fizetés!” „Na, – gondoltam magamban – ezt megszívtátok!” Az ilyen hirdetésre a lógósok, a nem termelők fognak jelentkezni.

Mást javaslok Neked! Annakidején az egyik legjobb értékesítőmet például úgy találtam, hogy a következő szöveget küldtem e-mailben az ismerőseimnek:

Kedves Barátom!

Szereted a kihívásokat? Ha igen, köztünk a helyed. Mi vár Rád?

 • Rengeteg kemény munka kötetlen munkaidőben.
 • Az első hónapokban csak annyi pénzt keresel, amennyi a költséged. (Magyarán az első hónapokban nem igazán lesz fizetésed.)
 • Megtanulod, hogyan kell profi módon értékesíteni a kemény eladás technikájával, hogy az értékesítési beszélgetésen végig Te légy a jó kontroll forrása.
 • Magyarország legépelméjűbb és legképesebb rétegével, a Cégvezetőkkel dolgozol együtt.
 • Tagjává válsz egy igazi, magas érzelmi hangoltságú, sikeres és etikus csapatnak.

Csak vért és verejtéket ígérhetek, valamint azt, hogy közben igazán jól fogsz szórakozni. Ha mindez érdekel, várom a jelentkezésedet.

Na, elég bátor vagy hozzá?

Hát ezt aztán messzire el fogják kerülni a lógósok. Félnek az ilyen munkahelytől, mint az ördög a szenteltvíztől. Csak olyan fog jelentkezni, aki termelni és fejlődni akar.

De van itt még egy dolog!

Még egy általános hiba, amit rendszeresen elkövetnek a cégek az álláshirdetéseikben. A hiba pedig az, hogy egy csomó feltételt szabnak a szerencsétlen álláskeresőnek.

Például kikötik az Excel program felhasználói szintű ismeretét. Egy becsületes ember, aki nem ért az Excelhez, be sem fogja adni erre az önéletrajzát. Pedig, ha valaki tényleg akar és hajlandó, egy nap alatt megszerezheti az Excelben való alapszintű jártasságot.

Mit fog csinálni egy svindlis ember, aki egyáltalán nem is ért az Excelhez? Bejelentkezik a hirdetésre, és a felvételi interjún azt hazudja, hogy „Tulajdonképpen a szüleim és a barátaim ötödikes korom óta csak Excelkének hívnak.”  🙂

Ugyanez a helyzet például az angol nyelvtudással. Sokszor odateszik az álláshirdetésben, hogy a középfokú angol nyelvvizsga elvárás. Mert az olyan menő. Ha már a Cégvezető nem tud angolul, legalább a beosztott tudjon. Így persze megint kizárnak egy csomó lehetséges jó munkatársjelöltet.

Ha a munkakör nem feltétlenül kívánja meg, ne tedd oda feltételként a hirdetésbe az angol nyelvtudást. Ha igazán jó, és beválik a munkatárs, és később tényleg szükségessé válik az angol nyelvismeret, meg fog tanulni angolul.

Kedves Cégvezető Barátom!

Remélem, hogy tudtam Neked néhány konkrét jó tanáccsal segíteni a mindennapi Cégvezetői munkádban. Ez az én játékom, ez az én szándékom. Hogy segítsek Neked, mint Cégvezetőnek.

Mert igazán megérdemled!

Miért?

Mert messze bátrabb vagy, messze magasabb felelősséget vállalsz, messze hajlandóbb vagy nagyobb kudarcoknak és kockázatnak kitenni Magad, mint az átlagember.

Köszönöm, hogy ilyen vagy! 🙂

Az Erő legyen Veled:

Piroska Gyula
A Cégvezetők barátja
Hogy ne érezze magát
egyedül a Cégvezető

0
  0
  Kosár
  A kosarad üresVissza a boltba
  Scroll to Top