A cég értékeinek átörökítése Gárdonyi Gézával

A ceg ertekeinek atorokitese Gardonyi Gezaval

Ma Gárdonyi Géza fog segíteni nekünk a cég értékeinek megőrzésében. Hogyan add tovább a következő generációnak, leendő cégvezetőnek, amit az évek alatt tanultál? Hogyan őrizd meg az induláskor meglévő értékrendet akkor is, ha kis családi vállalkozásból multivá nő a vállalkozás? Nézzük meg!

Mit tanulhatsz Gárdonyitól a cégről?

Nemrég egy értékes ajándékot kaptam Barta Attila barátomtól. Nagyon köszi Ati! Ez egy Gárdonyi Géza könyv. Szeretem Gárdonyit!

Pár hónapja olvastam tőle újra az Egri csillagokat. Most is nagyon tetszett, mint eddig is. Sok tréningen idézem belőle Dobó István szavait: „A falak ereje nem a kőben van, hanem a védők lelkében.

Ez a mondat egy cégre ugyanúgy igaz. A „védők”, azaz a munkatársak lelke számít, nem a „kő”, azaz a gépek, a berendezések.

Ez az ajándék könyv is hasonló gondolatokat fejteget. Nem is tudtam eddig erről a könyvéről Gárdonyinak. Az a címe, hogy Földre néző szem ‒ Égre néző lélek. Ahogy az elején kiderül, a három fiának írta:

Kedves fiaim!

Ezeket a jegyzeteket nektek irogattam. Mig kicsinyek voltatok, arra gondoltam, hogy vezető kezet nyujtok a jegyzetekben; most hogy már megnőttetek, arra gondolok, hogy erősiteni fognak a jegyzetek az itéletben, okosságban.

Az én gyermekségem csak 11 éves korig volt vigyázat alatt, azontul mindig meg kellett előbb égetnem az ujjomat, ha okulásra volt szükségem. A felnőtt ember is sokszor áll tétován, tanácstalanul az élet egyes kérdései előtt, hát még az ifjú?

Ha a halál elragad közületek, ezekben a jegyzetekben megtaláljátok az én intő, őrködő, javatokra gondoló lelkemet.

Ötvenöt különböző témakörről ír a könyvben, az udvariasságtól a pénzig, a nőtől a házasságig, a haláltól az életcélig, a becsülettől a dohányzásig.

Hogyan segít ez Neked a cég értékeinek megőrzésében?

Tedd azt, amit Gárdonyi: írd le a következő generációnak a gondolataidat, a cég álját, a céggel kapcsolatos elképzeléseidet.

Nagyon megfogott ez a könyv!

Sok-sok olyan gondolat van benne, amik olyanok, mintha én írtam volna őket, olyanok, amiről én is beszélek a tréningjeimen.

Ő a három fiának írta őket. Én a cikkeimet sokszor úgy írom, hogy a három lányomra gondolok írás közben, mintha nekik írnám okulásul.

A legjobban talán a „Lelki ébredés” című fejezet fogott meg. Pont úgy tekint magára szellemi lényként, ahogy én is gondolok magamra.

Nézzük, mit ír!

Mik a jelei a lelki ébredésnek?

Az ember megismeri, hogy a keze nem ő, a lába nem ő, a füle nem ő. Eddig csak a hajával nem azonositotta magát, most elválik az azonos érzése a végtagoktól:

A kéz csak fogó és ütőszerszám. Ha levágják, sem az eszem, sem az emlékezetem nem csonkult. A láb csak járó, emelőszerszám. Bár testemnek csaknem fele, ha elvesztem, öntudatom nem csökken, lelki tehetségeim nem kevesbedtek.

Dehát micsoda kocsi az, amelynek elveszhetnek a kerekei, eltörhetik a rudja, mégis egész kocsinak érzi magát?

Ha a testem egyes részei elveszhetnek annélkül, hogy a lelkemből bármi is hiányzanék, bizonyos, hogy a gyomrom se én vagyok, a tüdőm se én vagyok, a szemem se én vagyok, és az agyam se én vagyok. Ha az egyik testrész műszer, a másik is az. Hús, hús.

Mért volna az agyvelő kivétel. Az agyvelő is csak anyag. Az anyag pedig nem gondolkodik.

Igy válik ketté tudásunkban és érzésünkben a valónk: Én és a Testem.

Dehát mi vagyok én, és mi a testem?

Én lélek vagyok. A testem meg hús. Én vagyok a kocsis, a testem a kocsi.

Hát én pont ugyanígy gondolom!

A cégemet pedig rokon lelkek társulásának gondolom, akik összefogtak egy közös cél elérése érdekében

Kezeld a munkatársaidat szellemi lényként, személyiségként, ne csak biodroidokként, akiket „Pofa be! Végezd el a dolgodat! Aztán húzzál haza!” módon, korbácsos emberként hajtasz.

Tiszteld bennük azt a személyiséget, aki az élete egy jelentős részét arra áldozza, hogy segítsen Neked a saját céljaid elérésében. Akkor ők sem csak valamiféle „Lehúzom itt a napi nyóc órát, azt mindenki hagyjon békén a hülye amerikás dumával a célokról. Elvagyunk, mint a befőtt.” hozzáállással teszik a dolgukat.

Két gondolat is eszembe jut erről Gárdonyitól. Ez arról, amikor közösen, egy cél irányába dolgozik a csapat:

Az akaratnak összeszedettsége és egyirány felé való törekvése, – ez a feltétele minden munka sikerének. Minél egybeszedettebb ez az akarat, minél egyenesebben és minél serényebben tör valaminek a megvalósitására, annál jelentősebb és kiválóbb a munkája.

Ez pedig az „Elvagyunk mint a befőtt.” hozzáállásról:

A rosszkedvü ember megmérgezi a levegőt jelenlétével. Fuss tőle. S minden olyan helyről, ahol rosszkedvüek élnek.

Minek lakjunk siralomházban, ha nem vagyunk elitéltek.

Most nézem, hogy egy kicsit olyan könyvajánlósra sikeredett ez a cikk.

De tudod mit? Nem bánom!

Javaslom Neked elolvasásra ezt a könyvet! A teljes könyv ingyenesen online elérhető a Magyar Elektronikus Könyvtárban itt.

De megveheted a Nemzeti Örökség Kiadótól is!

Hallgass Gárdonyira! Építs szabad szellemekből álló csapatot! És tiszteld a munkatársaidat!

 

Szeretnél még több tanácsot a cégvezetéshez? Kérd az ajándék Cégvezetési Túlélőcsomagot, és már érkezik is az e-mail fiókodba sok-sok év vezetői tapasztalata, történetek és használható vezetői eszközök egy csokorba szedve.

logo icon set 01

Szívesen olvasnál hasonló gondolatokat 1x egy héten?
Iratkozz fel az alábbi adatlapon:

Feliratkozás:

Hasznosnak tartottad a cikket? Oszd meg másokkal is
Facebook
Twitter
LinkedIn
Ma Gárdonyi Géza fog segíteni nekünk a cég értékeinek megőrzésében. Hogyan add tovább a következő generációnak, leendő cégvezetőnek, amit az évek alatt tanultál? Hogyan őrizd meg az induláskor meglévő értékrendet akkor is, ha kis családi vállalkozásból multivá nő a vállalkozás? Nézzük meg! Mit tanulhatsz Gárdonyitól a cégről? Nemrég egy értékes ajándékot kaptam Barta Attila barátomtól. Nagyon köszi Ati! Ez egy Gárdonyi Géza könyv. Szeretem Gárdonyit!
0
  0
  Kosár
  A kosarad üresVissza a boltba
  Scroll to Top

  Itt jelentkezz az online "Mi a fenét kezdjek az embereimmel?" tréningre

  Itt jelentkezz az online "Mi a fenét kezdjek az embereimmel?" tréningre

  Itt jelentkezz az online "Mi a fenét kezdjek az embereimmel?" tréningre