Cégvezetői tudástár

seminar consulting blog image 006

Nagyon kellene, de nincsen…

Ha megkérdezek egy átlag magyar cégvezetőt, hogy mennyi a félretett tartalék a cégében, akkor nem érti a kérdést. Vissza szoktak kérdezni, hogy „Milyen tartalék?” Akkor mondom nekik, hogy „Tudod, olyan tartalék tartalék.” A válasz szinte mindig az, hogy „Ja! Az  nincsen.” Néha pedig az, hogy „Párszor elkezdtem félretenni pénzt, de mindig elköltöttem.” A Bázis2 tréningemen, amikor a pénzügyi rendszerről beszélünk, meg szoktam kérdezni a résztvevőket, hogy szerintük mennyi tartalék lenne ideális egy évi 50 millió Ft árbevételű magyar vállalkozásnál. Szinte mindig 5 millió Ft-ot mondanak.

tovább olvasom »
blog image sample 004

Gyere ki a szekrényből!

Sokszor mondom az ügyfeleim valamelyikének, hogy „Gyere ki a szekrényből! Nem tudod úgy eltolni a szekrényt, hogy benne vagy!” Hogyan tudsz legkönnyebben kijönni a saját céged „szekrényéből?” Egy tréninggel! Két napig kívülről nézel rá, egy más nézőpontból. Nagyon sokat tud adni. Amikor napokig rágódsz egy problémán, amikor csak megy a fejedben a forgó-morgó, amikor nem tudsz dönteni, akkor nincs elég nézőpontod. Benne ülsz a dologban. Nem látod, csak belülről.

tovább olvasom »
seminar consulting blog image 008

Hogyan bánj az embereiddel?

A Te problémáidat emberek okozzák! Nem hiszem, hogy álmatlan éjszakáid vannak az irodabútorzat lakkozása miatt. Nem hiszem, hogy éjszakánként álmatlanul forgolódsz az ágyadban a fénymásolópapír miatt. A Te aggodalmaid az emberek miatt vannak. Hogyan bánjál az emberekkel? Itt van két egyszerű tipp! Soha ne értékeld le őt, magát a személyt! Leértékelheted azt amit csinált, de nem az embert. Mondhatod azt, hogy „Nézd már milyen hülyeséget csináltál!” De soha ne mondd azt, hogy „Nézd már milyen hülye vagy!” Mondhatod azt, hogy „Ami kijött a kezed alól elég nagy marhaság.” De soha ne mondd azt, hogy „Mekkora nagy marha vagy!”

tovább olvasom »
seminar consulting blog image 007

Tudhatják-e a kollégák egymás fizetését?

Szóval a nagy kérdés az, hogy vajon tudhatják-e a kollégák egymás fizetését? A nagyon határozott válaszom az, hogy IGEN!!! Miért? Én inkább azt kérdezném Tőled, hogy miért nem? Tudod, minél több titkolnivaló van egy szervezetben, egy cégben, annál nehezebben fog működni. Ha végiggondolod, a logika alapján, Te is erre a következtetésre fogsz jutni. Amikor valamit titkolni kell, akkor ott az esetek nagy részében disznóság van.

tovább olvasom »
Felmondott a kollegam es magaval vitte az ugyfeleket

Felmondott a kollégám, és magával vitte az ügyfeleket

Sokszor fordulnak hozzám az ügyfeleim a következővel: Mi van akkor, ha egy munkatárs néhány év alatt kitanulja a szakmát, jó kapcsolatrendszert alakít ki az ügyfelekkel és a beszállítókkal, elsajátítja a cég tevékenységének minden csínját-bínját, aztán felmond. Ez a kisebbik baj, de néha saját konkurens céget alapít, vagy átmegy a konkurenciához, és viszi magával a céges ügyfélbázist, meg persze az értékes tudást. Mi a fenét lehet ilyenkor csinálni?

tovább olvasom »
Tanacs a vilag egyik leggazdagabb emberetol

Tanács a világ egyik leggazdagabb emberétől

Van egy fickó az USA-ban, aki felküzdötte magát a világ leggazdagabbjainak a sorába. A milliárdosok közé! Természetesen dollárról beszélek, nem forintról! A Forbes Magazin négyszázas listáján ő a háromszázhatvanötödik! Bob Duggan-nek hívják! A szlogenje a következő: „Tudnod kell, hogy hogyan kell tanulni, mielőtt valójában tudást szerezhetnél.” Ez bizony nagyon kemény! De igaz!

tovább olvasom »
Cegvezetoknek szolo tanacs az onjaro ceg eleresehez 2

Cégvezetőknek szóló tanács az önjáró cég eléréséhez 3.

A legtöbb cégvezető majd beleszakad a munkába. Merem állítani, hogy az esetek nagy részében sokkal többet dolgozik, mint a beosztottai. Ennek a fő oka az, hogy nem delegálja, nem osztja le a munkát. Inkább beleszakad! Nem tudom, hogy Veled is így van-e? Ha igen, akkor bizonyára elgondolkodsz néha azon, hogy „Most akkor a cég van énértem, vagy én vagyok a cégért? A munkatársaim vannak énértem, vagy én vagyok a munkatársaimért?”

tovább olvasom »
Cegvezetoknek szolo tanacs az onjaro ceg eleresehez 2 1

Cégvezetőknek szóló tanács az önjáró cég eléréséhez 2.

A tréningjeimen, amikor a cégük ideális képéről kérdezem a résztvevőket, – hogy milyen céget szeretnének maguknak –, sokszor elhangzik az „önjáró” szó. Amikor megkérdezem, hogy mit értenek ez alatt, általában azt mondják, hogy ez azt jelenti, hogy átvette az ügyvezetést tőlük valaki, és már csak tulajdonolják a céget. Aztán horrorisztikus történeteket mesélnek arról, hogy amikor ezt megpróbálták, azzal milyen csúfos kudarcot vallottak.

tovább olvasom »
Cegvezetoknek szolo tanacs az onjaro ceg eleresehez 3

Cégvezetőknek szóló tanács az önjáró cég eléréséhez

Mi a cégvezetők egyik fő álma? Az önjáró cég! A mai cikkben csak egy rövid tanácsot írok Neked, de annál nagyobb hatással tud lenni az életedre, ha betartod, hiszen az önjáró cég elérésében lesz segítségedre.
A Bázis1 tréningünk elején össze szoktam íratni a résztvevő cégvezetőkkel a cégük ideális képét. Az egyik leggyakrabban elhangzó mondat a következő: „Legyen önjáró a cég!” Ez az egyik legáhítottabb kívánsága azoknak a cégvezetőknek, akik már jó néhány éve viszik a cégüket. Ebben igazán az az óhajuk fejeződik ki, hogy nélkülük is menjen a cég. Ahogy látom, ennek az áhított kívánságnak a megvalósulását leginkább a saját nyaralásukkal mérik.

tovább olvasom »
Vezetoi tanacsok Nelson Mandelatol

Vezetői tanácsok Nelson Mandelától

Pár éve Afrikában jártam a feleségemmel, Évivel. Gyönyörű volt a szafari, igazán jól éreztük magunkat rajta a kinti magyar vezetőnknek, Kása Gyulának köszönhetően. Ismerte a helyi viszonyokat, és így minden nagyon rendben volt. De ugyanakkor nagyon sok mély emberi tanulsággal is járt ez az utazás. Láttuk, hogy az ország iszonyú nagy társadalmi problémákkal küszködik. Csak huszonnégy éve, hogy megszűnt az apartheid rendszer. Az apartheid szót a wikiszótár.hu így határozza meg: A faji elkülönítés politikája és gyakorlata Dél-Afrikában 1950-1994-ig. Ez a fehér kisebbség megkülönböztetett jogait jelentette a többségi feketékkel szemben. A kifejezés szó szerinti jelentése afrikaans nyelven: „elkülönültség”. Máig nagyok a társadalmi különbségek, és emiatt óriási a megélhetési bűnözés. Ezért legyen Veled helyi ember, aki ismeri a kinti viszonyokat.

tovább olvasom »
Ezt az egy dolgot teszi folyton a jo vezeto

Ezt az egy dolgot teszi folyton a jó vezető

A jó vezető egyik fontos szokásáról lesz ma szó. Annyira egyszerű, hogy az ember szinte nem is gondol rá. Pedig Te is ismered és használod a kommunikációban. Csak nem biztos, hogy vezetői eszközként gondoltál eddig rá. Illetve nem biztos, hogy tudatosan használod. Mi ez az eszköz? A jó vezető legegyszerűbb eszköze: a Kérdés!

tovább olvasom »
Idogazdalkodas lecke Henry Fordtol

Időgazdálkodás lecke Henry Fordtól

Henry Ford egyik gondolta jutott ma eszembe. Segít az időgazdálkodás fejlesztésében a cégvezetőknek. Nézzük csak: „A sikeres ember az alatt az idő alatt halad előre, amit mások elpazarolnak.” Ez alapján ma arról írok Neked, hogy hozhatod ki a legtöbbet az idődből, és hogyan hozhatod ki a legtöbbet a meglévő pénzedből.

tovább olvasom »
seminar cunsulting konyvsiker 001

Ajánljuk magunkat

Scroll to Top